Rukometstat Livescore

Rukometstat je kompletno rješenje za vođenje statistike neke rukometne utakmice, ali i cijelog natjecanja. Koristi se u hrvatskim rukometnim ligama, regionalnoj SEHA ligi te u mađarskom klubu „HC Csurgoi“. Sustav je, nakon što se počeo koristiti 2009. u hrvatskim ligama, u velikoj mjeri olakšao praćenje natjecanja, kako novinarima, tako i trenerima, igračima i običnim rukometnim zaljubljenicima.

 

O sustavu su vrlo pozitivno pisali (negdnašnji) sportski dnevnik „Sport plus“, kao i „Sportske novosti“, koje su ga proglasile „ponajboljim u Europi“.

Sportske novosti

Sportske novosti

Sustav omogućava sljedeće:

Vođenje statisitke na utakmici, ispis raznih izvještaja
– kroz jednostavno sučelje windows aplikacije unose se podaci o statistici utakmice, a aplikacija može isprintati razne izvještaje o utakmici
Livescore
– događaji koje unose operateri na licu mjesta odmah su vidljivi svima kroz web stranicu na kojoj je, osim trenutnog rezultata, moguće vidjeti i trenutnu statistiku svih igrača, kretanje rezultata itd.
Kumulativna statistika
– sustav automatski generira i ažurira kompletnu kumulativnu statistiku – pa tako na jednom mjestu može pogledati lista najboljih strijelaca, asistenata i pojedinaca u raznim drugim statističkim kategorijama.

Vođenje statistike na utakmici

Aplikacija 1

Statistika pojedine utakmice se radi tako da jedna osoba, sa eventualnim asistentom koji pomaže pratiti utakmice, unosi statističke akcije u windows aplikaciju. Aplikacija je vrlo jednostavna i intuitivna i omogućava da se unosi obavljaju elegantno i vrlo brzo.

Aplikacija 2

Proizvod unosa podataka su tri vrste izvještaja koji se mogu ispisati za svaku utakmicu, a to su osnovna statistika, opširna statistika i popis događaja. Osnovna statistika je na jednoj stranici – sadrži statistiku svakog igrača i kretanje rezultata. Opširna sadrži čak četiri stranice (dvije za svaku ekipu) i osim statistike svakog igrača, sadrži ekipnu i pojedinačnu statistiku šuta (gdje je pucao koji igrač, sa kojih pozicija je ekipa najviše pucala itd.).

Pogledajte par primjera izvještaja u PDF formatu: Izvještaj 1, Izvještaj 2, Izvještaj 3

Livescore

Sustav omogućava praćenje svih trenutnih rezultata, što je vrlo lako integrirati u web stranicu saveza/kluba. Osim trenutnog rezultata utakmice, moguće je i vidjeti i trenutnu statistiku svakog pojedinog igrača, kao i kretanje rezultata – popis svih strijelaca od početka utakmice.

Kumulativna statistika

Odmah po završetku utakmice, preračunava se statistika ekipa i igrača i obnavlja kumulativna statistika. To znači da se u svakom trenutku može pogledati sezonska statistika igrača u nekom klubu, ali i doznati koji pojedinci su najbolji u ligi – tko ima najbolji ukupni postotak šuta, pa potom tko je najbolji sa koje pozicije (vanjski igrači, krila, udarci sa 6m), tko je najbolji strijelac, asistent, tko najviše krade i gubi lopte, tko je zaradio, a tko napravio najviše isključenja itd.

Osim usporedbe igrača, moguće je uspoređivati i kumulativne statistike ekipa, pa vidjeti koja ekipa najbolje šutira sa vanjskih pozicija, koja ekipa najbolje, a koja najlošije puca sedmerce, tko gubi, a tko osvaja najviše lopti itd.

Što čini Rukometstat odličnim izborom?

Postoji niz razloga zašto Rukometstat može doprinijeti nekom natjecanju ili klubu:

Informiranost
– prije uvođenja našeg sustava doznati rezultat neke rukometne utakmice hrvatske lige bila je prava nauka. Naš je sustav medijima i rukometnim zaljubljenicima omogućio praćenje lige na daleko većem nivou – rezultati utakmica, ali i puno više od toga, dostupni su “kao na dlanu” već za vrijeme odigravanja utakmica
Analiza za vrijeme ili nakon utakmice
– Treneri i igrači imaju odličnu priliku na kraju utakmice, ili već na poluvremenu, analizirati što se na njoj događalo – kako je momčad reagirala na pojedinu obranu, što je bilo dobro, a što loše kod pojedinaca, koji su bili ključni trenuci utakmice i što se točno događalo u njima (tko je zaslužan ili odgovoran), sa kojih pozicija je protivnik najopasniji itd.
Taktička priprema za utakmicu
– arhiva statistika utakmica i kumulativna statistika omogućuju trenerima i igračima sjajnu taktičku pripremu za utakmicu. Primjerice, moguće je analizirati u koji dio gola najviše puca neki igrač, na kakve lopte je dobar, a na kakve loš suparnički golman, na koje obrane suparnik reagira najbolje, a na koje najlošije, koje su loše točke obrane suparnika itd.
Skauting igrača
– nekada su klubovi (hrvatski ili strani) koji bi kupovali igrače iz naše lige bili suočeni sa nedostatkom informacija o pojedinom igraču. Sa našim sustavom, svaki igrač ima svoju stranicu, na kojoj se može naći njegova statistika po sezonama, ali i popis svih utakmica u sezoni!
Lakša administracija
– naša aplikacija ima mogućnost generiranja elektroničkog zapisnika, koji se uz male preinake može poslati voditelju lige i tako smanjiti suvišnu administraciju
Primjer statistike
Pogledajte primjer kumulativne statistike: Premijer liga (M) 2011/2012
Reference

Par referenci naše Rukometstat usluge:

Hrvatski Rukometni Savez

HRS – Hrvatski rukometni savez koristi naš program u svojim ligama od 2009. godine, vođenje statistike je obvezne u muškoj Premijer ligi te 1. ženskoj ligi

SEHA liga

SEHA Liga – Regionalna rukometna liga utemeljena 2011. godine koristi naš sustav pratkički od samog početka odigravanja lige

HC Csurgoi

HC Csurgoi – Jedan od vodećih rukometnih klubova Mađarske koristi naš program od 2012.
Korisni linkovi